Bakom varje storhetsvansinne finns en rad välutvecklade idéer, skeva värderingar, samt öppenhet för diskriminering och kränkningar

Här vill jag dela med mig av mina tankar som jag skrev i form av en insändare till Sydsvenskan. Länk till artikeln hittar du här: Ett krig startas inte över en natt och kan inte skyllas på dålig mental hälsa

För den som inte kan låsa upp artikeln återger jag texten i sin helhet nedan. Den finns även i pappers-tidningen 11 mars 2022.

Insändare
Ett krig startas inte över en natt och kan inte skyllas på dålig mental hälsa

11 mars 2022 10:30

Kriget i Ukraina har inte lämnat någon opåverkad och på olika håll sprids rykten och teorier om vad som har drivit Putin till sina handlingar. Många av dessa så kallade teorier gör mig rent utsagt förbannad.

Putins mentala hälsa ifrågasätts och han uppges vara instabil. Han framställs som en paranoid person som ej längre kan skilja mellan verklighet och fantasi. Jag förstår att människor kan ha lättare för att ta in att en person som tar till våld på en världsomfattande skala, är en oberäknelig person med labil mental hälsa.

Verkligheten är emellertid mer komplicerad än så. Krig är resultatet av något större än enskildas labilitet. Krig föds inte i någons inre över en natt på grund av svängningar i den mentala hälsan.

Krig är den fundamentala idén om att ha rätt att bestämma över andras liv och villkor. En idé om de fås överlägsenhet och de mångas underlägsenhet. Krig är blott ett av flera symptom på korruption, maktbegär och hat. Andra symptom som vi möter dagligen är främlingsfientlighet, kvinnohat, funkofobi, rasfördrivning, homofobi… Ja, alla dessa idéer om att skillnader gör människor till mindre, när de i själva verket gör människor till större.

Det som gör mig arg är att folk förminskar kriget till något som handlar om en enda persons ansvar. Men bakom en president finns alltid en arsenal av likasinnade människor som år efter år har tillfört elden mera bränsle.

Bakom varje storhetsvansinne finns en rad välutvecklade idéer, skeva värderingar, samt öppenhet för diskriminering och kränkningar. Det jag vill säga är att Putin inte kan befrias ifrån ansvaret för de liv som skördas, men det kan inte heller omvärlden befrias ifrån.

Kriget är allas vårt ansvar. För varje gång vi ger extremismen och dess destruktiva krafter tillåtelse att få existera ostört, har vi gett upphov till en ny Putin.

Hanan Sabah Ryberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *